Buitenboordbeugel

Een buitenbeugel (ook wel buitenboordbeugel of headgear) is een uitneembare beugel. Deze beugel remt de groei van de bovenkaak en verplaatst de eerste grote kiezen. Er wordt zo meer ruimte gemaakt, zodat de kiezen op de juiste plaats gezet kunnen worden.

Onderdelen van de buitenbeugel
De buitenbeugel bestaat uit verschillende onderdelen. Eerst worden metalen ringetjes geplaatst om de eerste grote kiezen. Daaraan bevestigd zit aan beide zijden een buisje. De buitenboordbeugel bestaat uit twee delen. Een gedeelte binnen in de mond, dat op de ringetjes van de buisjes wordt geschoven. Aan dit binnenste gedeelte zit een groter gedeelte dat zich buiten de mond bevindt. Hieraan wordt een elastische nek- of hoofdband vastgezet. Plaats altijd eerst het metalen deel van de buitenbeugel en maak pas daarna de nek- of hoofdband vast.

Het dragen van een headgear
Het aantal uren dat de buitenbeugel gedragen moet worden verschilt. Vaak zal dat minimaal 16 uur zijn en dan met name ‘s nachts. De eerste tijd nadat de buitenboordbeugel geplaatst is, kunnen de kiezen waar de beugel aan bevestigd is nog wat gevoelig zijn. Ook ontstaan er soms wat irritaties in de mond. Na enkele dagen heeft u hier echter geen last meer van en bent u gewend aan het dragen van de headgear.