Slotjesbeugel

Een slotjesbeugel (ook wel blokjesbeugel) is een vaste beugel. Wanneer tanden of kiezen scheef staan, wordt de slotjesbeugel geplaatst om ze weer recht te zetten.

De werking van een vaste blokjesbeugel
De vaste blokjesbeugel bestaat uit allemaal slotjes die op de tanden en kiezen worden geplakt met speciale lijm. Vanwege deze slotjes wordt de beugel ook wel een slotjesbeugel genoemd. De slotjes zijn verbonden met een ijzeren draad, die de tanden en kiezen op hun plaats duwt. Elke tand of kies kan hiermee apart worden verplaatst. De draad zorgt ervoor dat de tanden in hun ideale stand worden gezet.

Witte blokjes- of slotjesbeugel
Voor de blokjesbeugel bestaan metalen en keramische slotjes. Keramische slotjes zijn wit van kleur en daardoor minder zichtbaar. Een beugel met dit soort slotjes noemen we dan ook wel een witte of doorzichtige beugel.

De slotjes van de beugel kunnen in het begin van de behandeling soms pijn doen aan de tong of wangen. De mond moet wennen aan de nieuwe beugel en dat kan irritatie tot gevolg hebben. Eventueel kunt u er een speciale was op aanbrengen om de gevoelige plekjes te beschermen

Een aantal maanden rondlopen met een beugel in je mond is iets waar veel mensen niet naar uitzien. Waar vooral veel jongeren hun slotjesbeugel extra laten opvallen met felgekleurde beugel elastiekjes, willen anderen hun beugel zo veel mogelijk verbergen. In zo’n geval is een witte beugel wellicht de oplossing.

Keramische, witte beugel
Normaal gesproken wordt een slotjesbeugel gemaakt van metaal. Bij een keramische beugel zijn de slotjes wit van kleur en dus veel minder goed zichtbaar. Helaas zitten er aan een witte beugel wel een aantal nadelen. Zo is een witte beugel kwetsbaarder, kan hij in sommige gevallen het tandglazuur aantasten en zijn de kosten iets hoger.